понеделник, 8 март 2010 г.

НЕ, НЕ И НЕ НА ПУШЕНЕТО!!!

Петиция против проектозакона за облекчаване пушенето на обществени места

Подпиши ТУК!

Уважаеми дами и господа Народни представители,

като избрани от мен да изразявате моята воля във вземането на решения в държавното управление, настоявам да гласувате против промени, облекчаващи вече приетите и предстоящи да влязат в сила ограничения на тютюнопушенето.

1. Не намирам никаква "логика" в това едно ясно и категорично доказано вредно действие да съсипва моето здраве по принуда. Точно това се получава, ако пушенето на обществени места е разрешено "на определени за целта места". Изолация е невъзможна, особено в обществени сгради. Доказателства за вредата на "пасивното" пушене се намират в хиляди сериозни медицински изследвания.

2. Несправедливо и неразбираемо е защо данъкоплатците трябва да споделят огромната цена за разклатеното здраве на пушачите.
Здравните осигуровки не отчитат значително по-големите рискове - и от там значително по-големите разходи - за куп заболявания на пушачите.

3. Много хора са пристрастени към тютюна и наистина им е изключително трудно да се откажат от него.
От друга страна, опита на най-напредналите страни в света безспорно доказва, че ограниченията на пушенето на обществени места намалява значително процента и активността на пушачите, а оттам и на съответните заболявания.

4. Категорично несъгласен/несъгласна съм с "аргумента" на някои народни представители, че пушенето не трябва да бъде забранено толкова строго, защото "знаем, че няма да се спазва". Да уважаваме подобен "аргумент" е все едно да приемем да премахнем правилника за движение по пътищата, защото и той доста често не се спазва. Или който и да е друг закон. Какъв е смисълът на законите и правото, ако допуснем да приемем подобна "логика"?

5. Намирам за несериозен и несъстоятелен аргумента, че вече приетото предстоящо ограничаване на тютюнопушенето ще има отрицателни последици върху туризма. Ако по-малко ораничения в тютюнопушенето ще е основна причина туристите да избират България, то туристическата ни индустрия се е провалила напълно.

6. Огромната част от приходите от продажба на тютюневи изделия в България отива в малка група заинтересовани фирми, а не в ръцете на истинските български производители. Затова намирам за крайно несъстоятелни мотивите на проектозакона за намаляване ограниченията на тютюнопушенето в частта им, твърдяща че защитава значима българска икономическа активност.

Сигурен/сигурна съм, че като мои представители в управлението на страната, ще заявите с гласа си в Народното събрание моята категорична воля срещу олекотяване на ограниченията във вече приетия закон.

С уважение,
български гражданин и избирател

Подпиши петицията ТУК!

____________________

Нещата такива, каквито са...